Du er selvsagt interessert i fugler siden du leser dette, men det er ikke alle fugleinteresserte som er sikre på hvilken sammenheng det er mellom sjokoladen Gullbrød og fuglekikking. Andre igjen har hørt om tradisjonen, men kjenner ikke til bakgrunnen for den.
Kort fortalt går tradisjonen ut på at når du oppdager en ny fugleart, får du også lov til å nyte sjokoladen Gullbrød. Derfor er det ikke uvanlig å høre en fuglekikker spørre en annen; «Ble det noen gullbrød på deg i dag?» Eller oversatt til et språk alle forstår: «Har du sett noen nye arter i dag?» For en fuglekikker med mange års erfaring, blir svaret sannsynligvis «nei» de fleste gangene, mens for en nyfrelst fuglekikker kan det hende svaret blir; «Ja 10 stykker!!!». Men dette reiser så noen spørsmål. Hvis man tar utgangspunkt i en helt fersk fuglekikker. Han følger med på foringen hjemme i hagen som han nettopp har anlagt, og der ser han for første gang kjøttmeis, blåmeis, spettmeis, dompap, pilfink og skjære. Han tar så turen ned til en innsjø i nærheten hvor både stokkand, kvinand og knoppsvane blir observert. På vei hjem ser han også noen kråker, kaier og fiskemåker. Fornøyd stikker han innom den lokale nærbutikken og kjøper seg 12 gullbrød som han mener han har gjort seg fortjent til. At han deretter spiser på seg et skikkelig mageknip, er en annen historie, men var det dette som var tanken bak idéen med å unne seg et gullbrød når man oppdager nye arter? Eller må man ha et visst antall «grunnleggende arter» før man kan tillate seg å begynne med denne tradisjonen? Og hvorfor akkurat gullbrød? Kan man ikke velge selv hva man vil «feire» med?
Den beste til å svare på disse spørsmålene, må være opphavsmannen selv, Jan Petter Leidland fra Egersund. Han fikk idéen på 90-tallet da han lærte at en ny fugleart for Norge, gjerne omtales som et «Norgesgull». Han forteller videre at reglene er ganske strenge for de som følger dem. Å kjøpe Gullbrød for hver ny art man får se er mest utbredt hos dem som er spesielt interessert i uvanlige og sjeldne fuglearter. Disse entusiastene omtales gjerne som «kryssere», og de reiser gjerne langt av sted for å se en spesielt eksklusiv art. Når man så ser en ny art, kan man unne seg en feiring med god samvittighet! At sjokoladen Gullbrød ble valgt, har å gjøre med det gullskinnende omslagspapiret. Hvis man personlig ikke er så begeistret for denne sjokoladen, blir smaken bedre hvis man supplerer med litt kaffe, Cola, Cognac eller kanskje litt Portvin, anbefaler Leidland.
Selv om reglene i utgangspunktet er litt strenge, kan man prinsipielt spise Gullbrød når man er nybegynner også. Det blir mange Gullbrød av slikt, men det bør gå bra det også. Gullbrødene har tross alt minket kraftig i størrelse i det siste, sier Leidland, og det er ikke noe krav om at man skal spise alle Gullbrødene på en gang. Det er helt akseptabelt å porsjonere Gullbrød over tid. Likevel synes han det kan være fornuftig at man har sett de mest grunnleggende artene før man melder seg på denne særpregede karusellen. Det er imidlertid ikke lov å feire FØR fuglen er observert. Det er noen som gjør dette også, men disse er ikke ekte «kryssere», de blir gjerne omtalt som «spottere» i dette særpregede miljøet.
En annen som virkelig lever og ånder for fugler, er Jonas Langbråten fra Kongsvinger. I 2013 flyttet han til Lista for å jobbe på en fuglestasjon. 10 år senere bor han fortsatt på Lista og jobber 50% som naturveileder ved besøkssenteret på Lista fyr, og 50% som salgskonsulent i butikken Natur og Fritid. Han har observert 429 fuglearter i Norge til nå, hvorav seks av artene ble observert i år (2023). Han mener imidlertid at det ikke er noen god idé å starte for tidlig da man fort får mange kryss på hver fugletur. Selv startet han ikke å følge tradisjonen før han hadde observert godt over 300 arter, og så sluttet han da han nådde 400 arter. I Langbråtens tilfelle er grunnen til at han sluttet kanskje like mye fordi han ikke synes gullbrød er en så fantastisk sjokolade, og at han heller velger å feire nye «kryss» med noen edle dråper, som f.eks. et glass Cognac. Han har også sett andre varianter hvor «kryssere» velger å feire med en Snickers eller Smil også, men opprinnelig er det altså Gullbrød som er den ekte premien for å ha observert en ny fugleart. Langbråten forteller også at den lokale matbutikken på Utsira, plasserer Gullbrød og Gull-øl sentralt i butikken hver gang en «bombe» på øye har generert kryss for mange besøkende.
For å oppsummere til slutt; Når du har observert en ny fugleart, kan du tillate deg å feire med et Gullbrød. Liker du ikke denne sjokoladen, prøv å supplere med annen drikke, f.eks. kaffe eller Cognac. Du kan starte med denne tradisjonen enten du er ny eller erfaren fuglekikker, men vurder om du bør ha et visst antall grunnleggende arter inne før du starter.
Lykke til i jakten på nye arter!
Legg igjen en kommentar