Vi slo av en prat med Åge Westgård (73), som har lang erfaring med tiurleik. Allerede som 5-6 åring var han på sin første tiurleik, og det må ha gjort inntrykk på ham, for det har blitt mange turer etter dette. Så mange at han har mistet tellinga for lenge siden.
Åge forteller at det nok var lettere å finne spillplasser tidligere. Skogsfolk bare visste hvor tiurene var, og de var faste grunnet en helt annen skogsdrift enn det som drives i dag. Det kan være litt vanskelig å finne en spillplass for tiur, for lyden fra dem bærer ikke så langt. Men litt åpen furuskog i tilknytning til gammelskog, er en fin plass for å se etter sportegn.
– Hva slags spor er det du ser etter?
Det bør være snø, for tiuren slår seg ned i beitefuruer ved leken på kveldstid og blir der hele natta og spiser av furubaret. Under disse beitefuruene kan man ofte se masse barnåler og møkk.
Når man så har funnet en passende spillplass man ønsker å besøke under en tiurleik, er det viktig at man ikke kommer midt i leiken. Du må være på plass før tiurene, og du bør vente med å forlate plassen til leiken er over.
– Hvor oppholder du deg mens du venter?
Det beste i dag er å bruke et kamuflasjetelt. Man må for all del ikke plassere teltet midt på plassen, men sjekke opp litt før man plasserer det. Jeg pleier å gå inn i teltet rundt syvtiden på kvelden, og ca én time senere slår tiurene seg ned i beitefuruene omkring. Da gjelder det å ligge stille og rolig i teltet fram til leiken begynner tidlig neste morgen. Jeg ligger relativt lettkledd i min gode sovepose og tar på meg jakke når jeg skal fotografere eller se på dem. Jeg sitter nesten alltid med soveposen til midjen. Personlig foretrekker jeg å ligge på reinsdyrskinn. De luftunderlagene som fås kjøpt i dag, bråker litt for mye etter min smak. Teltet bør stå i ro så lenge leiken pågår, og det er ikke noe alternativ å forlate det før fuglene drar rundt kl 0800-1000 om morgenen.
– Hva gjør du hvis du må på do?
Man bør kanskje være litt forsiktig med å spise for mye, men en tisseflaske pr person i teltet, kan være et godt tips.
– Skjer det mye action under en slik leik?
Jo nærmere man kommer høneuka (da røyene kommer for å bli paret), tar intensiteten seg opp og fuglene kan dundre inn i teltveggen. Nøyaktig tidspunkt for tiurleik kan variere, avhengig av hvor i landet man befinner seg, men for meg som bor på Østlandet er april måneden for tiurleik, og høneuka er fra ca 25. april til 2-4. mai.
– Noen siste tips å komme med?
Det lønner seg å snakke med erfarne skogsfolk før man finner på å dra til skogs. Det er mye som kan skje når du ligger ute sånn, overraskelser skjer…, avslutter Åge Westgård med et smil, uten å utdype akkurat det temaet noe nærmere.
Legg igjen en kommentar